Květový a medovicový med

01.01.2022 17:16

Med můžeme rozdělit na dva druhy, a to na květový a medovicový neboli lesní. Medovicový med je tvořen z tzv. medovice, který se nachází na jehličích a listech stromů. Med vytvořený z medovice je tmavší a má specifickou chuť. Čím vším se medovicový med vyznačuje, jak chutná a jak jej používat?

Medovicový med

Medovicový medJe třeba říci, že medovicový med vyrábí úplně stejné včely, které vyrábí med květový. Rozdíl je tak ve zdroji pylu. Pokud je v okolí včelích úlů medovice, včely sbírají právě ji a vyrábí tak medovicový med. Medovici produkují mšice. Včelíny v okolí luk a pastvin jsou pak plné květového medu, který je vyroben z pylu květů. Z odborného hlediska je medovicový med takový, který dosahuje měrné vodivosti alespoň 80 mS. m-1. Na pohled jej pozná i laik, ve srovnání s květovým medem je totiž výrazně tmavší.

Srovnání květového a medovicového medu

Jednou z nejčastějších otázek je, je-li lepší med květový, nebo med medovicový. Světlý med se vyrábí z nektaru rostlin. Vyniká snadnou stravitelností, a to především díky vysokému obsahu glukózy. Díky tomu ale podléhá poměrně rychlé krystalizaci a musí se pak přivést zahřívání do tekutého stavu. V květovém medu se nachází dostatek vitamínů, protože obsahuje i pylová zrnka, která vitamíny obsahují. Na pozoru by však měli být alergici na pyl, u kterých se mohou dostavit reakce i po konzumaci takového medu.

Medovicový med je pak tmavší, a to díky obsahu rostlinných barviv z mízy. Ve srovnání s květovým medem obsahuje ten lesní více minerálů, je však hůře stravitelný a obsahuje i méně vitamínů. Konzumace lesního medu je u nás velmi populární, je však třeba říci, že se jedná o středoevropskou záležitost. V ostatních koutech světa je mnohem oblíbenější a vyhledávanější med květový.

Medovicový med a vliv na zdraví

Často se nás také ptáte, jaký vliv na zdraví má konzumace medovicového medu. Mnohé odrazuje skutečnost, že medovici vylučují mšice. Je ale třeba zdůraznit, že medovnice není výkalem, vzniká totiž jen ve vedlejším traktu, nemá nic společného se zažíváním, pouze se vyloučí přebytečné množství. Med, ať už květový, nebo medovicový, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a vitamínů. Patří mezi přírodní antibiotikum a je léčivou potravinou odnepaměti. Zvyšuje imunitu, pomáhá proti kašli, léčí kůži a dokonce i urychluje léčbu žaludečních vředů.

Medovicový med přináší jistá úskalí zejména pro včelaře. Obsahuje totiž řadu látek, které včely nemohou strávit. Medovicový med se tak musí odebrat ještě před zimováním a nahrazuje se jinou stravou. Pokud by se tak nestalo, hrozí riziko úplavice u včel.

Pokud na tmavý lesní med narazíte, klidně si jej pořiďte. Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že nepodléhá krystalizaci, takže vám vydrží v tekuté formě po dlouhou dobu. Z hlediska kvality jsou medovicové i lesní medy na podobné úrovni, i přesto se liší chutí. Ochutnejte oba typy a rozhodněte se pro ten, který vám chutná víc.

Je lepší cukr nebo med?

Cukr - složení

 

Med - složení

SLOŽKA podíl
Sacharóza 99,5 %
Voda 0,05 %
Ostatní 0,45 %

Porovnání medu a cukru

CUKR MED
Sacharózu (C12H22O11musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohla být využita k výživě buněk. Glukózu (C6H12O6buňky vstřebávají přímo; fruktóza (taktéž C6H12O6) se přemění pouze strukturně (bez štěpení).
Ke štěpení sacharózy tělo spotřebovává vitamín Bvápníkhořčík a další látky - je potřeba je doplnit. Med tělu minerální látky a vitamíny dodává, na vlastní štěpení je téměř nepotřebuje.
Bílý cukr je téměř čistá chemická látka - ani nelze určit, zda byl vyroben z třtiny nebo řepy. V cukru pylová zrna nejsou. V medu jsou obsažena v malém množství pylová zrna. Med se tak může podílet na zlepšování alergií na pyl - zejména je-li lokálního původu.
Vyrábí se z cukrové řepy nebo třtiny - energeticky náročným způsobem (polní práce, doprava, opakované vaření roztoků, ...), s nezbytným použitím chemických látek. Přírodní produkt s minimálními nároky na zpracování. Při koupi u včelaře z blízkého okolí jsou nároky na dopravu takřka nulové.
Větší zájem o cukr = více polí s cukrovou řepu = druhová rozmanitost v krajině se nezvyšuje, spíše naopak. Větší zájem o med = více včelstev pro jeho produkci = větší opylení krajiny = větší druhová rozmanitost rostlin.
 

Tak čím si osladíte život...?

SLOŽKA KVĚTOVÝ MEDOVICOVÝ jednotka
JEDNODUCHÉ CUKRY
Fruktóza 38,2 31,8 %
Glukóza 31,3 26,1 %
SLOŽITÉ CUKRY
Sacharóza 0,7 0,5 %
Ostatní 9,5 22,1 %
MINERÁLNÍ LÁTKY
Draslík 205 1676 mg/kg
Sodík 18 76 mg/kg
Vápník 49 51 mg/kg
Hořčík 19 35 mg/kg
Železo 2,4 9,4 mg/kg
Mangan 0,3 4,1 mg/kg
Křemík 9 14 mg/kg
Zinek 1,2 2,5 mg/kg
VITAMÍNY
B1, B2, B3, B5, B6, C - vše v malém množství
OSTATNÍ
Voda 18 %
Antioxidanty 2 mmol/kg
Tuky 0,015 %
pH 3,4 6,1  
A dále: pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku, ...

Tak čím si osladíte život...?